Toto je přepracované vydání původní knihy Áhára: Praktický průvodce světem ájurvédy. Od prvního vydání uplynulo už 12 let a kniha se mezitím mezi studenty a zájemci o ájurvédu stala "klasikou". Kniha shrnuje a srozumitelně ukazuje: – celkový systém výživy podle zásad ájurvédy – jak probíhá trávicí proces v těle a jaký má vliv na celkové zdraví – jaké existují mezi lidmi konstituční typy a které potraviny jsou pro ně vhodné – kdy a jak jíst a proč jsou při stravování tak důležité emoce a stres – co je dobré vědět o trávení ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin – proč věnovat zaslouženou pozornost koření – jak začít s detoxikací a co je ideální hmotnost – vhodné i nevhodné kombinace jednotlivých potravin – základní recepty na konkrétní potíže i harmonizaci trávení Výživa podle ájurvédské nauky přispívá k sebepoznání a pochopení své jedinečnosti. To, co jíme, prozrazuje mnoho i o našem přístupu k životu, a právě ájurvéda se může stát nástrojem, kterým podpoříme své zdraví a proměníme případnou nerovnováhu ve vytouženou harmonii. O knize řekla Hanka Zemanová (autorka bestsellerových knih Rytmus roku s Hankou Zemanovou, Nová biokuchařka Hanky Zemanové, BioAbecedář Hanky Zemanové) "MUDr. Martina Ziska ovlivnila můj pohled na výživu především myšlenkou, že rozhodující vliv na naše fyzické i psychické zdraví má síla našeho trávení. A právě kniha Áhára – ájurvédská výživa je pro mě nejlepším zdrojem informací o celistvém přístupu ájurvédy ke stravování. Dozvíte se v ní, proč je prožitek klidu, radosti a vděku u stolu léčivější než zkoumání jednotlivých živin a vitaminů a naučíte se, jak v každodenním životě pečovat o trávící oheň v žaludku a tím podporovat své zdraví, vitalitu i imunitu.


Áhára, ájurvédská výživa pro zdraví – Martina Ziska